Julskinka på grillen - så gör du!

Julskinka på grillen - så gör du!

Recept December är här och det börjar bli hög tid att göra julens skinka! Julsinka tillagas enligt oss bäst på grillen! Så här gör du.

Detta receptet bygger på en rimmad julskinka, kolla så du inte får tag i en färdigkokt.

  1. Skölj av julskinkan under rinnande vatten.

    Torka skinkan torr.

  2. Förbered grillen för indirekt grillning. 

    Lägg grillkolen på ena sidan av grillen eller använd en deflectorplatta.

  3. Grillen ska nå en temperatur av ca 110-130 °C.

    Lägg sedan skinkan med svålen neråt på den sida som du inte har grillkolen.

    Behåll nätet på under tiden du grillar skinkan så håller den formen.

  4. Låt sedan skinkan nå en temperatur på 65-70 °C. 

    Tiden det tar varierar beroende på skinkans storlek och vilken  temperatur du har i grillen. men räkna med ca 70 min per kilo.

  5. Vill du röka skinkan med t.ex. Äpple eller Körsbär så görs detta lämpligast under första timmen eller tills julskinkan når en temperatur på ca 40 °C. Kika gärna i några av våra artiklar Så röker du på grillen eller Så grillar du med rökspån

  6. När skinkan har nått rätt temperatur låter du den vila ca 60 minuter inslagen i folie och en kökshandduk. Eller om du har slaktarpapper.

    no-title

Griljering 

Majsstärkelse

3 msk Senap 

1 äggula

Värm ugnen till 225 °C.
Ta bort nätet och skär bort svålen. Spara lite av fettet.
Pudra lite tunt med majsstärkelse så stannar griljeringen kvar.
Pensla sedan på griljeringen och strö ett tunt lager ströbröd på toppen.
Kör in julskinkan i ugnen och låt gå tills ytan har fått en fin gyllenbrun färg. Ca 15 minuter.