2019-12-05
av Joacim Stolth
tips
Det finns lika många perfekta burgare som antalet grillentusiaster. Men detta är ett sätt att tillaga sina burgare. Har du ett eget favorit sätt?
Tveka inte på att tagga oss (#grillatse) eller maila till kundservice@grillat.se.
Vi älskar att ta del av recept, tips och inspiration.
Färs
Helst maler man färsen själv - såklart. Inget jag själv prioriterar om jag ska vara ärlig.
Men jag köper gärna färsen på den lokala gårdsbutiken. Det viktigaste av allt, köp svenskt kött.
Välj en luftig färs gärna av högrev.
Krydda
Salt och peppar är det som gäller och det är valfritt att krydda nu eller precis innan du lägger burgarna på grillen.
Köper du en färs med bra fettmängd behöver du inte tillsätta någon äggula, men det är inte fel.
Rulla färsen i en rejäl rulle och klä in med plastfolie.
Låt vila i kylen 5-6 timmar eller ställ in rullen i frysen i ca 20-30 minuter.
Efter detta gäller det att inte bearbeta färsen för mycket utan skär bara lite tjockare skivor ca 2-3 cm tjocka.
Grilla
Burgarna bör direkt-grillas på ganska hög värme för att få en bra grillyta. Valet är ditt om du vil ha dom rosa i mitten eller om du föredrar helt genomstekta hamburgare.
Ett tips för dig som har möjlighet är att grilla hamburgarna på en stekplatta för att bibehålla allt det goda från färsen.
Det bidrar till en riktigt god stekyta med mycket smak.
Uppläggning
Lägg helst upp de färdiggrillade hamburgarna direkt på brödet. Köttsaften som burgarna släpper ifrån sig tas då upp av brödet och det bli riktigt saftigt och gott.
Tillbehör
Vi på Grillat.se är överens om att lök i alla dess former är vansinnigt gott.
Karameliserad, picklad eller rå? Valet är ditt! Se recept på snabbpicklad rödlök här.
Andra givna tillbehör
- Ost
- Saltgurka
- Hemlagad majonnäs